De tweede zondag in mei is het Moederdag. Steeds meer vrouwen combineren het moederschap met een betaalde baan. Uit onderzoek blijkt dat circa 70% van de moeders werkt. Ook bij Soleo werken veel (jonge) moeders. Hoe combineren zij het moederschap met een baan? We vroegen het een aantal collega’s.  

Hoe bevalt het om een werkende moeder te zijn?

Steeds meer vrouwen blijven werken als ze moeder worden, al is het parttime. Sofie (moeder van Soraia van 3,5) is blij dat ze werkt. “Enerzijds om een goed voorbeeld te kunnen zijn voor mijn dochter en anderzijds als investering in mezelf”. Soledad (moeder van Luna van 12, Cristiano van 9 en Isandro van 6) is het daar helemaal mee eens. “Naast moeder ben ik natuurlijk ook gewoon Soledad. Het is voor mij heel belangrijk om ook mijn eigen dingen te doen en mezelf te blijven ontwikkelen.”
Sanam (moeder van Alyssa van 6 jaar en Noella van 4 maanden) vindt het ook fijn dat ze werkt, alhoewel het best pittig kan zijn. “Als werkende moeder leer je goed te plannen, flexibel te zijn en omgaan met onverwachte situaties. Zeker met een baby.”

Werken bij Soleo

Bij Soleo is parttime werken gemeengoed en zijn de werktijden ruim. “De flexibele werktijden maken het mogelijk om te schuiven als er belangrijke activiteiten zijn op school” aldus Soledad. “Dan hoef ik me niet schuldig te voelen of iets te missen.” Sanam benoemt dat ook als één van de voordelen, net als de mogelijkheid om thuis te werken. “Als mijn kind ziek is, kan ik thuis verder aan het werk. Zo ben ik er voor mijn kind(eren) en kan ik mijn werk afmaken.”

Druk vanuit de maatschappij

Arbeidsparticipatie is een veelgehoorde kreet tegenwoordig. Enerzijds vanwege de arbeidsmarkt, anderzijds vanuit emancipatie en het voor jezelf kunnen zorgen mocht dat nodig zijn. Daarnaast hebben mensen al snel een mening over werkende moeders en dan vooral over het aantal uren dat zij werken. Ruim 80 procent van de bevolking vindt dat moeders met kinderen tot vier jaar niet of hooguit 28 uur per week zouden moeten werken. In de praktijk blijkt dat moeders met kinderen tot 18 jaar tussen de 20 en 35 uur per week werken. Voor jonge kinderen zorgen is vaak al een fulltime baan, heb je dan nog wel tijd voor jezelf en/of hobby’s?

Sofie leest heel graag en maakt daar bewust tijd voor. “En werken is voor mij ook echt een momentje voor mezelf, daar krijg ik energie van.” Sanam leest ook graag en vindt het heerlijk om een serie te kijken. “Dat kan prima als de kinderen op bed liggen. En als het mooi weer is neem ik de kinderen en mijn boek mee naar buiten naar de speeltuin. Met wat planning en improvisatie lukt veel.”

Tips voor werkende moeders

“Probeer de juiste balans voor werk en de zorg voor de kinderen te vinden die voor jou werkt” geeft Soledad aan “doe wat goed voelt voor jou en je gezin. Wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. En vergeet niet te genieten, ze zijn maar 1 keer klein!”
Daar sluit Sanam bij aan “Koester de momenten. En laat los. Dat vind ik zelf nog wel eens lastig, snel de app van de opvang bekijken om te zien hoe het daar gaat.”
“Probeer een goede balans te vinden tussen werk en privé” geeft ook Sofie aan “dat is belangrijk, want je bent moeder, medewerker én hebt tijd voor jezelf nodig“.

 

Heb je interesse in een (parttime) job bij Soleo? Bekijk de vacatures en solliciteer of stuur een bericht naar werken@soleo.nl