Is er een Callcenter CAO? Jazeker, de CAO Facilitaire contactcenters geldt voor alle klantenservice en callcenter banen. Zo’n CAO lijkt soms ver weg te staan, maar het heeft zeker invloed op jouw arbeidsvoorwaarden. Daarom leggen we in dit artikel kort uit wat een CAO is en waarom een CAO voor jou als medewerker belangrijk is.

Wat is een CAO eigenlijk?

CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Hierin zijn de afspraken over arbeidsvoorwaarden voor een grote groep mensen vastgelegd. Het idee is namelijk dat werknemers beter kunnen onderhandelen door dat als groep te doen. Zij maken dan bijvoorbeeld afspraken over:

  • Loon
  • Toeslagen
  • Werktijden
  • Pensioen

De bedrijven die mensen in dienst hebben vormen samen een werkgeversorganisatie. Zij onderhandelen met één of meer werknemersorganisaties (zoals vakbonden) over de arbeidsvoorwaarden. Heel grote bedrijven – denk bijvoorbeeld aan de NS of KLM – hebben vaak eigen CAO’s, maar in veel markten geldt de CAO voor een hele bedrijfstak zoals bijvoorbeeld in de bouw en bij callcenters. Als een CAO algemeen verbindend is verklaard, dan moet elke werkgever zich aan de afspraken in die CAO houden, ook al waren zij niet bij de onderhandeling betrokken.

Werk bij Soleo valt onder de CAO Facilitaire contactcenters

Het klantcontact werk in de contactcenters van Soleo valt onder de CAO Facilitaire Contactcenters. De werkgeversvereniging Facilitaire Contactcenter (WFC) onderhandelt hiervoor met vakbonden CNV Vakmensen, Qlix en FNV. De afspraken uit deze CAO gelden voor alle bedrijven die actief zijn in de branche.

Waarom is de Callcenter CAO belangrijk voor jou?

Veel mensen noemen contactcenters nog steeds callcenters, terwijl wij ook steeds meer ander werk uitvoeren zoals klantcontact via chat, e-mail of andere kanalen.

 

Daarom noemen wij onszelf tegenwoordig contactcenters. Maar de Callcenter CAO is hetzelfde als de CAO Facilitaire contactcenters, de afspraken gelden voor iedereen die als contactcenter medewerker werkt. Maar wat heb jij concreet aan deze CAO?

In de CAO zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt over het minimum salaris en arbeidsvoorwaarden zoals bijvoorbeeld de thuiswerkvergoeding, reiskostenvergoeding en pensioen. Pensioen was een belangrijk onderdeel van de CAO onderhandelingen in 2022. Nu bouwt een agent (zo worden contactcenter medewerkers of klantcontact medewerkers ook vaak genoemd) namelijk geen pensioen op. En dat gaat veranderen, straks bouwt elke klantcontact medewerker premievrij pensioen op. Premievrij betekent trouwens dat de opbouw niet op je loon wordt ingehouden.

De definitieve tekst van de CAO Facilitaire Contactcenters is nog niet beschikbaar. Dit artikel is gebaseerd op het (geaccepteerde) eindbod van de WFC.

Heb je vragen n.a.v. dit artikel, stel ze gerust via werken@soleo.nl.