Kan je op latere leeftijd nog een 2e carrière starten? Bij Soleo’s B2B contactcenter in Velp is dat zeker mogelijk, vertelt de 65-jarige Fred. Hij kwam via het UWV in contact met Soleo en heeft zijn draai gevonden. Een interessante baan, lol maken met een fijn team en de vrijheid om zijn eigen werk vorm te geven. We eindigen dit interview met wat tips van Fred voor mensen die ook voor deze spannende keuze staan.

“Het leuke was, ze denken niet: ‘hij is 60, zal wel oud en krakkemikkig zijn,’. Je krijgt juist een kans die je kan benutten. En dat vind ik bijzonder positief, de manier waarop het Soleo team tegen mensen aankijkt, zonder vooringenomen gedachten of stellingen. Eerst kijken wat erin zit.”

Via het UWV aan de slag

De 65-jarige Fred Klaverwijden werkt nu een jaar voor Soleo’s B2B contactcenter in Velp als Klantcontact Medewerker B2B en bruist van de energie. Naast zijn werk voor Soleo is hij veel bezig met Vitaliteit, geeft spinning les en is personal trainer. Dat hij hier naast zijn werk tijd voor heeft vindt hij belangrijk.

Via het UWV kwam hij bij Soleo terecht:

“Ik heb jarenlang in de B2B-wereld gewerkt als adviseur op het gebied van cyber security. Toen ik in de WW terecht kwam met nog een paar jaar tot mijn pensioen heb ik besloten om er wat van te gaan maken en op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Maar dat is best lastig als 60+’er. Bedrijven hebben toch wel wat vooroordelen en geven je niet zo snel de kans. Soleo deed dat wel. Via het Werkplein van het UWV kwam ik in contact met Miriam en zij overtuigde mij om langs te komen voor een gesprek.”

Beginnen met call center werk

“Een call center baan. Pff. Die bellen je toch altijd onder etenstijd.

Met die gedachte kwam ik bij Soleo in Velp binnen, ik zag behoorlijk tegen de telefonische acquisitie op. Mijn gesprek was om 9 uur ’s ochtends en ik zag het team de dag beginnen. Wat ik zag gaf mij gelijk een goed gevoel. Er zijn geen scoreborden in Velp of een ingewikkelde tijdregistratie, iedereen ging gewoon lekker aan de slag. In het gesprek kwam ik erachter dat het werk mij waarschijnlijk ook wel zou liggen en ik besloot het een kans te geven.

Nu zijn we een jaar verder en kan ik echt zeggen dat ik het werk interessant vind. Je moet goed luisteren naar wat iemand zegt en de vraag doorgronden, empathisch zijn en besluiten hoe je daar het best op kan inspelen. Heel veel facetten komen in korte tijd bij elkaar. Daar worden we ook in gecoacht, met mijn collega Nico kan ik daar bijvoorbeeld goed over sparren. Maar ook collega’s helpen je waar mogelijk als je vragen hebt. En we hebben ook contact met de klant. Recent heb ik bijvoorbeeld samen met een klant een pitch geschreven die we nu, met succes, ook aan de telefoon gebruiken. Voor mij werkt het inspirerend als de besproken aanpak lukt en er resultaat volgt in mijn werk.”

Waarom werken bij Soleo Velp?

“Ik heb veel vrijheid om mijn werk zelf in te delen. Ik doe bijvoorbeeld graag wat meer onderzoek naar de bedrijven die ik spreek zodat ik beter verbinding kan maken met de persoon aan de andere kant van de telefoon. En de afwisseling; het ene moment bel ik voor een fiscale dienstverlener, het andere voor een fabrikant van roldeuren. Dat maakt het dynamisch maar die flexibiliteit moet je natuurlijk zelf ook op kunnen brengen.

Maar het belangrijkste is dat ik plezier heb in mijn werk, en lol heb met collega’s. Ik kan naar het werk fietsen en in overleg mijn eigen werktijden bepalen. Ik werk al heel wat jaren, ik weet inmiddels wel wanneer het goed zit met een baan en dat is hier zeker het geval.”

Tips van Fred

Sta jij voor de keuze om met jouw carrière een andere kant op te gaan? Dan heeft Fred nog wel wat tips voor je:

“Ik kwam natuurlijk uit een commerciële wereld, dus voor mij was de overstap misschien nog niet eens zo groot. Maar als het wel een grote stap is wil ik jou hetzelfde meegeven dat ik ook aan werkgevers zou zeggen: Ga er niet met vooroordelen in. Kijk vooral naar mogelijkheden en realiseer je dat je er zelf wat van moet maken. Wat van belang is voor jezelf is om goed te inventariseren wat jij nou echt leuk vind. En je moet bepalen wat voor jou echte ‘showstoppers’ zijn, wanneer is een baan echt niet voor jou. Al het andere moet je een kans geven.
Twijfel je? Loop een kilometertje en denk er even goed over na. Als dat positief is , ‘just do it! ‘
De rest komt dan vanzelf.”